Blog
Een veranderingstraject in cocreatie starten!
- 8th november 2017
- Posted by: Ko Creatie
- Category: Cocreatie bij de overheid

Cocreatie als de versterker van eigenaarschap.
Wij werken vanuit de overtuiging dat een blijvende verandering slechts tot stand kan komen, wanneer er mede-eigenaarschap ontstaat bij de medewerkers. Door de medewerker zelf medesturing te geven aan het veranderingsproces en medeverantwoordelijk te maken voor het resultaat, ontstaat er een sterkere persoonlijke betrokkenheid. De verandering wordt veel minder ervaren als ‘van bovenaf opgelegd’, door de medewerkers zelf regie te laten voeren over hun verandering. Omdat er veel vanuit de eigen werk- en invloedssfeer van de betrokkenen wordt gewerkt, krijgt het hierdoor voor hen werkelijk betekenis. Zij ervaren het resultaat van de verandering direct in hun dagelijkse werk.
De continue aandacht voor lopende, concrete vraagstukken versterkt het commitment van medewerkers om te willen blijven investeren in hun rol, gevraagde competenties en kennis. Het vergroot het nemen van initiatief en draagt bij aan het gevoel van trots bij de medewerker. Het cocreatieproces versterkt gewoonweg het eigenaarschap onder de gewenste verandering.
Wat je dus nodig hebt is eigenaarschap!
Eigenaarschap is iets zeer bijzonders. Lukt het je om eigenaarschap te creëren, dan is de verandering voor een groot deel al geslaagd. De uitkomst is dat alle betrokken partijen, die zich eigenaar zijn gaan voelen, hun verantwoordelijkheid willen nemen, bereid zijn om te investeren en durven risico te lopen. Van de leiding wordt gevraagd om continu het eigenaarschap scherp op het netvlies te houden, te faciliteren en te bewaken.
Eigenaarschap is een proces van internalisatie, het eigen maken van gedeelde waarden en overtuigingen van anderen, zodat men daar zelf sterk in gaat geloven en dit is nu eenmaal een langdurig proces, dat onze maximale aandacht en inzet vraagt.
Je doel zou moeten zijn, om de medewerker te verbinden aan de verandering, zodat hij verantwoordelijkheid wil nemen, omdat hij eigenaar is geworden en zich daarom ook echt verantwoordelijk voelt.
Ten slotte
Hoe zorg je ervoor dat de medewerkers positief blijven staan tegenover weer een verandering of verbetering? Hier ligt de kern van elke verandering, toch?
Bij een gemeente in Zuid Holland, hebben medewerkers de ruimte gekregen (lees: cocreatie), om vanaf de start hun veranderingstraject zelf te richten en in te richten. Gedurende de bijeenkomsten, zag je dat het draagvlag groeide en dat medewerkers steeds beter de ruimte gingen benutten om binnen de zelfbepaalde kaders te werken aan de bouwstenen van de verandering. Het plan werd gaandeweg steeds concreter, de echte vraagstukken werden beter zichtbaar en de belangrijkste veranderstrategieën werden gezamenlijk vastgesteld. Het eigenaarschap werd rond thema’s meteen verzilverd, door de zelfgekozen rollen in het veranderingstraject vast te leggen.
Ook zo’n zin om zo samen te veranderen?
Geef een reactie Reactie annuleren
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.